Jumaat, 11 Mac 2011

Saya Yang Faqir Menulis Tentang Sekularisme


Assalamualaikum ikhwanie wa akhowatie fed dien.

Apa kabar? Semoga semua sehat dan sejahtera dibawah payungan rahmat dan kasih sayang Allah.

Dah baca Solusi baru? Sebanyak apa input bermanfaat yang saudara dan saudari semua dapat di sana? Alhamdulillah, saya cuba menulis tentang Matinya Sekularisme bersadurkan hasil kritikan dan pendapat ulama azhari.

Kita telah lama ditidurkan dengan ideologi ini. Saatnya kita bangkit dan menyedari kelalaian serta kealpaan kita dalam meneliti apa yang "patut" dan "tidak patut" diamalkan dalam kehidupan seharian.

Rasulullah telah meninggalkan dua harta penting bagi umat Islam iaitu Al Quran dan Sunnah. Namun bagi menjalani kehidupan setelah pemergian Rasulullah, umat Islam banyak yang keliru. Mari sahabat, rakan dan taulan. Kita kembalikan semula apa yang telah lama hilang dari kehidupan kita. Hayati dan dalami khutbah terakhir Rasulullah ini.

Kutbah ini disampaikan pada 9 Zulhijah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.


"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kata ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap muslim sebagai amanah suci.

Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Jangan kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.

Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.

Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik, berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarkanlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan!, dan tunaikan zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji sekiranya kamu mampu.

Ketahuilah bahawa setiap muslim adalah saudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak akan ada lagi Nabi dan Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.

Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kata ku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al Quran dan Sunnah ku.

Hendaknya orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah ku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hambaMU."
--------------------------------------------------

Selawat dan salam kepadamu ya Rasulullah... Rindu kami padamu, kelak di yaumul kiamah satukan kami dalam barisan umat mu, umat Muhammad sallallahu alaihi wassalam.

Allahumma ahyina suaada,
Wa amitna syuhadaa,
Wa adkhila min zumrotil Mustofa Sallallahu alaihi wasalam
Allahumma amien

Tiada ulasan:

Catat Ulasan